
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Από πού προέρχεται η λέξη στρες…..
Η λέξη stress προέρχεται από το λατινικό stringere που σημαίνει «δένω σφιχτά»
Τη λέξη stress τη χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στην καθημερινότητα μας (π.χ έχω πολύ stress αυτή την περίοδο) αλλά και στις επιστήμες υγείας, η οποία έρχεται να εκφράσει μια διαταραχή της ισορροπίας ενός βιολογικού συστήματος (π.χ σε συνθήκες χαμηλής πίεσης το καρδιαγγειακό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση stress με την καρδιά να δουλεύει γρήγορα προκειμένου να εξασφαλιστεί η αιμάτωση των οργάνων).

Τι είναι άγχος…….
Το άγχος είναι ζωή!
Κάθε πληροφορία και κάθε ερέθισμα από το περιβάλλον βάζει σε μια διαδικασία τον οργανισμό μας να κινητοποιήσει εκείνους τους μηχανισμούς που θα του επιτρέψουν να είναι πάντα σε κατάσταση ισορροπίας.
Επιβλαβή ή Όχι
Το εάν θα γίνει αυτό και κατά πόσο τα στρεσογόνα ερεθίσματα θα προκαλέσουν ασθένεια ή όχι εξαρτάται από τη βαρύτητα που ο κάθε άνθρωπος τους αποδίδει, την ενεργοποίηση του ώστε να τα αντιμετωπίσει αλλά και τους πόρους που διαθέτει για να το πετύχει.
Από πού προέρχονται τα στρεσογόνα ερεθίσματα……..
Τα στρεσογόνα ερεθίσματα χωρίζονται σε τρεις ενότητες σε σχέση
Α)
με το περιβάλλον και επικεντρώνεται στη καταγραφή των γεγονότων και εμπειριών στη ζωή ενός ατόμου
Β)
με την ψυχολογική κατάσταση και επικεντρώνεται στο πως ένα άτομο αξιολογεί υποκειμενικά το στρεσογόνο γεγονός και κατά πόσο νιώθει ικανό μέσα από τους πόρους που διαθέτει να το αντιμετωπίσει
Γ)
με τη βιολογική κατάσταση η οποία επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων βιολογικών συστημάτων μέσω των οποίων ο οργανισμός απαντά στο stress.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές το πόσο σημαντικό είναι να βρούμε την πηγή του stress να κατανοήσουμε σε προσωπικό επίπεδο τη βαρύτητα που έχει το στρεσογόνο γεγονός για εμάς και τι πόρους διαθέτουμε ψυχικά και βιολογικά να το αντιμετωπίσουμε και τέλος να βρούμε τρόπους να το διαχειριστούμε.
Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό…….
Στη διαχείριση του stress έχουμε ενότητες και υποενότητες παραγόντων που πρέπει να εξετασθούν.
- ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
- ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
- ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΡΕΣ
Αφορά στους ανθρώπους που πλέον το στρες έχει αρχίσει και προκαλεί προβλήματα στη ψυχοδιανοητική τους κατάσταση και νιώθει ότι χρειάζεται την βοήθεια του επαγγελματία Υγείας.
- Στρες των δασκάλων και των εκπαιδευτικών
- Στρες των μαθητών και των φοιτητών
Ποια είναι τα στάδια προσέγγισης του ανθρώπου που έχει συναισθηματικές διαταραχές από τη μη διαχείριση του στρες
………
Γνωριμία θεραπευτή και θεραπευόμενου
Λήψη ιστορικού
Καταγραφή της παρούσας κατάστασης και αναγνώριση συμπτωμάτων
Η αναγνώριση των στρεσογόνων παραγόντων
Αξιολόγηση του αντιλαμβανόμενου στρες
Αξιολόγηση του βαθμού λειτουργικότητας του ατόμου
Καθορισμός των μελλοντικών στόχων
Σε ποια προβλήματα υγείας μπορεί να οδηγήσει το στρες
…….
Το στρες αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση νοσημάτων της σύγχρονης Παθολογίας.
- Υπέρταση
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Ημικρανία
- Κατάθλιψη
- Καρκίνος
- Λοιμώξεις
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Στεφανιαία νόσος
- Νόσος Alzheimer
Ο επαγγελματίας του στρες να βρει τους στρεσογόνους παράγοντες που οδήγησαν στην ασθένεια και κατευθύνει το άτομο να επισκεφθεί τον ειδικό ιατρό για την περαιτέρω αντιμετώπιση του προβλήματος. Η έγκαιρη διαχείριση του στρες με τη βοήθεια του Επαγγελματία υγείας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα πρόληψης της ασθένειας.
Πως ο τρόπος ζωής αποτελεί ένα βασικό παράγοντα εμφάνισης του στρες
Όπως φαίνεται από την έρευνα, η πλειοψηφία των νοσημάτων που σχετίζονται με το στρες σχετίζονται και με υιοθέτηση επιλογών του καθημερινού τρόπου ζωής.
Πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα στρες, προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν, υιοθετούν συγκεκριμένες συμπεριφορές , οι οποίες όμως έχουν τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία. Σε αυτές τις συμπεριφορές περιλαμβάνονται το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η μη υγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή.
Αυτές οι συμπεριφορές επιλέγονται από τους ανθρώπους σαν μέθοδοι «ανακούφισης» από το στρες εν τούτοις όμως είναι λανθασμένες επιλογές, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο μεταξύ στρες, συμπεριφοράς υγείας και ασθένειας.
Ο επαγγελματίας υγείας βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν την επίδραση αυτών των βλαπτικών παραγόντων στην υγεία του και τον κατευθύνει μέσα από συμβουλές, φυσικές μεθόδους διαχείρισης του στρες και τη διατροφή να βελτιώσει την υγεία του.